-
www.moestuincoach.nl                                info BTW verlaging               informatie gratis voorjaarsbeurt
Tuinkalender Mei.
 
 
imagepreview
Snoeien:
 
 
 
Ligusterhagen kunt u nu voor de eerste keer snoeien. Deze hagen groeien nu zeer snel en verliezen daardoor ook vlug hun strakke haagvorm. De meeste bladdragende hagen zoals beuk, haagbeuk, lonicera, buxus, hulst, laurierkers,...kunnen in mei voor de eerste keer worden gesnoeid.
 
Coniferenhagen kunnen aan het eind van de maand hun eerste snoeibeurt krijgen. Taxus kunt u beter wat later in juni snoeien. Knip coniferen niet af tot op het kale hout want ze zullen niet meer uitlopen. Alleen bij Taxus is dat wel toegestaan.
 
Voorjaarsbloeiende heesters kunt u het beste direct na de bloei snoeien. U houdt dan mooie struiken met jonge takken die elk jaar weer rijkelijk zullen bloeien. Enkele soorten: Forsythia, Ribes, Chaenomeles, Kerria, winterjasmijn,...
 
Snoeien van Buxus kunt u het beste doen na de ijsheiligen (15 mei) om geen vorstschade te krijgen op de vers geschoren twijgen. Bij het snoeien van Buxus wacht je tot het een bewolkte dag is. Als je een Buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnselen tonen. Buxushaagjes snoei je indien mogelijk niet met een elektrische haagschaar. Bij het gebruik van een hand heggeschaar spuit je de buxushaag eerst nat zodat deze nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit is beter voor uw armen en voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen. Voor vormsnoei van taxus, buxus, lonicera en andere kunt u een buxusschaar gebruiken.
 
Zaaddozen van uitgebloeide seringen en rododendrons uitknijpen om de groei van de struiken te bevorderen.
 
Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen, ze gaan anders overheersen.
 
 
imagepreview
De planten borders:
 
 
Ruim de plantenborders op en verwijder de vaste planten die het nog steeds niet doen. Men mag nu wel aannemen dat ze de winter niet hebben overleefd. Vervang ze.
 
Vaste planten die reeds hebben gebloeid kunnen nu worden gescheurd. Dit bevordert tevens de bloeikracht van de planten voor het volgende jaar.
 
Verwijder alle ongewenste zaailingen en hark de grond lichtjes waardoor de border er ineens veel netter uitziet.
 
Zet steunmateriaal bij de planten waar u toch bezig bent. Riddersporen en bolhortensia's zullen dit zeker kunnen gebruiken. Gebruik restanten van een afrastering om uw riddersporen e.a. te laten doorheen groeien. Je kunt deze afrasteringdraad ook geleidelijk aan mee omhoog schuiven waardoor de planten veel steviger staan.
 
Rijshout rondom vaste plantengroepen plaatsen.
 
Vergeet uw borders niet te bemesten. Je planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken!
 
 
 
imagepreview
 
Gazon:
 
 
Het gazon gaan we 1 of 2 keer per week maaien, afhankelijk van de groei.
 
Verwijder onkruid uit het gazon, steek het uit of gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen.
 
 
imagepreview
de vijver:
 
 
 
Haal overtollige planten zoals eendenkroos en algen uit de vijver.
 
Dus de snel groeiende en woekerende waterplanten uit.
 
Het is nu de tijd om nieuwe planten in de vijver te zetten.
 
Vorstgevoelige soorten als de mosselplantjes en de waterhyacint kunnen nu ook de vijver in.
 
Verplant eventueel bepaalde soorten zoals de waterlelie, deze kunt u tevens in stukken breken en apart opplanten. De waterlelie heeft een kleiachtige grond nodig om goed te kunnen bloeien.
 
Controleer of de vissen geen ziekten hebben, indien nodig behandel ze dan.
 
Nu het terug warmer is worden de vissen terug actiever en mogen ze regelmatig voeder krijgen.
 
Wees tijdens de schoonmaak voorzichtig met kikkers en salamanders.
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint