-
 www.moestuincoach.nl                                                                           informatie gratis voorjaarsbeurt

Voor en najaars beurt van uw tuin.
 
Het voor- en najaar zijn belangrijke seizoenen als het gaat om de verzorging van uw tuin. Als uw tuin in deze seizoenen het juiste onderhoud krijgt, blijft hij aan uw verwachtingen voldoen. Zo hebben vaste planten en rozen verzorging nodig om de verwachte bloei waar te maken. Bomen, hagen en heesters worden gestimuleerd door een vakkundige snoeibeurt. Bestrating en vijvers worden opgeknapt.
 
 
Vriezenveen- De herfst komt er weer aan en de winter staat ook weer voor de deur. Volgens de hoveniers van slooijertuinen in Vriezenveen is de tijd voor een najaarsbeurt voor de tuin nu aangebroken. Een verzorgde tuin is het visitekaartje voor je woning of bedrijf. Door de ruime ervaring van de hoveniers van Slooijertuinen in zowel klein als grootschalig onderhoud, kun je hen op alle fronten gebruiken. Goed snoeiwerk kan alleen met de juiste vakkennis, uiteraard hebben de hoveniers van Slooijertuinen deze in huis.
picto tuinonderhoud 
Najaarsbeurt

De najaarsbeurt is een essentieel onderdeel van iedere tuin, alles word lekker gekortwiekt en opgeruimd. Op deze pagina beschrijven we alle onderdelen uit een goede najaarsbeurt.
 
Om te beginnen pleegt men bij voorkeur een najaarsbeurt als het blad van alle bomen af is. Dit werkt het prettigste in verband met enige snoeiwerkzaamheden. Op die manier kun je de takken structuur goed bekijken zonder dat de bladeren in de weg zitten.
Ook betekend het dat de meeste vaste planten zijn afgestorven en kunnen worden opgeruimd, hetgeen een lekkere frisse aanblik geeft.
 
Stappenplan
 • Begin op de eerste plaats met het eventuele binnenzetten van kuipplanten, zodra die al weg zijn creeren we al meer ruimte. Pak eventuele overblijvers die wellicht te zwaar zijn, in met noppenfolie. Zo blijft de pot intact!
 • Het is aan te raden om vervolgens alle vaste planten af te knippen, dit hoeft niet perse, er zijn ook planten die in de winter hun structuur behoyden en dus sierwaarde aan de tuin geven.
 • Vervolgens begint u met het ruimen van het blad, en u neemt de afgeknipte plantenresten gelijk mee. Probeer het op een composthoop te gooien. Als uw tuin geen composthoop bevat gooi het dan in een kliko.
 • Dan komt de gelegenheid, om alle struiken en bomen te snoeien, vergeet de hagen niet nog eens te knippen!
 • Zodra dat gedaan is begint u de aarde rond de planten om te spitten, kijk hierbij wel uit dat u de planten niet raakt. Sommige planten kunnen er gevoelig voor zijn.
 • Denk ook aan het planten van diverse bollen in de tuin!
 • Dan bemesten we alles goed, denk dan aan najaarsmest of koemest korrels, en turf voor rond de vaste planten en alle Rhododendron soorten!
 
Zo kan de tuin er weer tot het voorjaar tegen aan, en hoeft u zich geen zorgen te maken dat er iets kapot vriest.
 
 
veticuteermachine
voorjaar
 
Voorjaarsbeurt
 
Met een deskundige voorjaarsbeurt, kunt u het nieuwe tuinseizoen fris beginnen.
 • onkruid verwijderen
 • snoeien
 • bemesten
 • restanten van blad worden verwijderd.
 • alle vrijkomende afval kunnen we voor u afvoeren
We denken met u mee en adviseren over de ontwikkeling van de tuin en de nodige ingrepen daarin.
 
Doorgaans worden er in een voor- en najaarsbeurt een paar dingen overlapt. Anders gezegd, bepaalde zaken die in een najaarsbeurt al zijn gedaan, hoeven in de voorjaarsbeurt niet meer te worden uitgevoerd.
 
Er zijn echter wat uitzonderingen, die puur en alleen in het voorjaar gedaan kunnen worden. daarom word er toch vaak gekozen om twee afzonderlijke beurten te geven. Ten eerste omdat er in de najaarsbeurt een heleboel blad en afgestorven planten worden verwijdert, hetgeen een frissere aanblik geeft. En ten tweede, omdat in de najaarsbeurt een paar gewassen niet mogen worden gesnoeid in verband met vorstschade aan de plant. Denk dan bijvoorbeeld aan Catalpa's, verbena's, Hydrangea's Annabelle.
 
Verticuteren
Het verticuteren word normaal gesproken minimaal eenmaal per jaar uitgevoerd. Op hele zware gronden kan het eens voorkomen dat het twee maal per jaar word gedaan. Verticuteren zorg ervoor dat vooral het mos, maar ook bepaalde onkruiden uit het gazon worden verwijdert. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde verticuteerhark. Dit kunt u het best zien als een normale hark met scherpe messen in plaats van tanden.
 
Hoe gaat u te werk? U begint met het gazon vrij te maken van obstakels en dergelijke, je wilt niet halverwege nog een hoop spullen van het gazon af moeten halen. Zorg ervoor dat de grond droog is en niet te nat. En begin in een hoek moet verticuteren, haal de hard stevig door het gazon. Het lijkt vrij grof voor het gras. Maar u zult versteld staan van het resultaat. Werk altijd in 2 richting zo bent u er zeker van dat het meeste onkruid en mos is verwijderd.
 
Meestal gebeurt het mesten gelijk met het verticuteren. Er bestaan speciale meststoffen voor gazons, die zijn aan te raden. Zij bevatten de exacte hoeveelheid stoffen die juist voor gras belangrijk zijn. Zodra het verticuteren gedaan is kunt u beginnen met doorzaaien en bemesten. Let goed op het graszaad wat u bijzaaid. Er bestaan verschillende type grasmengel, speelgazon, siergazon etc. en zaai het zo gelijk mogelijk over het hele gazon uit. Strooi de bemesting gelijk daarna over het gazon uit.
 
Het is verstandig om een week of 2 a 3 te wachten met de kalk dit kan schade geven in combinatie met de bemesting. Kalk is goed tegen mos. Het veranderd de zuurgraad waardoor het minder aantrekkelijk word voor de mossen om er te groeien.
 
Snoeien
Doorgaans worden de meeste gewassen in het najaar gesnoeid. Er zijn echter enkele plante die redelijke kans op vorstschade hebben.
Dan rest ons nog om de boel netjes aan kant te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan afgestorven vaste planten verwijderen. En het reeds opgekomen onkruid te verwijderen.
Bemesting
Ook is het goed om in het voorjaar de boel flink te bemesten. Denk dat aan koemestkorrels of kunstmestkorrels, in deze twee zit weinig verschil. De ene denk er anders over als de andere, maar het komt een beetje op hetzelfde neer.
 
De tuin kan er nu weer lekker fris tegenaan..
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint