-
www.moestuincoach.nl                                info BTW verlaging               informatie gratis voorjaarsbeurt
Tuinkalender Juli
Eindelijk is de zomer weer aangebroken en is het (hopelijk) heerlijk weer. Tijd om onderuit te zakken in je tuinstoel en te genieten van al wat bloeit? Nee, dat gaat jammer genoeg niet op. Of gelukkig niet. Voor de tuinliefhebber staat hier op een rijtje welke werkzaamheden in deze maand noodzakelijk zijn.

Gazon
Maaien:
In de zomermaanden schiet het gras uit de grond. En dat betekent maaien, maaien en nog eens maaien. Voor het maaien van een siergazon, moet je de grasmaaier instellen op een hoogte van 3 cm. Voor een gazon waar veel op gespeeld wordt is dat 4 cm. Mocht het nou boven de 27 graden worden stel je grasmaaier dan in op 6 cm en wordt het echt tropisch en komt de temperatuur boven de 30 graden laat je gazon dan met rust. Dit om uitdroging te voorkomen, verse snijwonden verdampen namelijk sneller. Maaien doe je afhankelijk van de groeisnelheid 1 tot 2 keer in de week.

Water geven:
Bij zonnig en warm weer kun je beter tot 's avonds wachten met maaien om uitdroging door te grote verdamping tegen te gaan. De verse snijwonden van het maaien verdampen immers veel meer. Water geven doe je bij voorkeur ook in de avond. Dan heeft het meer tijd om in de grond te zakken en kan het gazon het water langer uit de bodem opnemen wanneer het water nodig heeft.
Mest:
Strooi als er regen wordt voorspeld mest op het gazon en herhaal dat om de vijf a zes weken tot aan de herfst. Zo houd je het gazon gezond! Mest toedienen in droge en warme periodes kan verbranding van het gazon veroorzaken

Kanten steken:
Slordige kanten zorgen voor een minder net aanzicht van het gazon. Steek het gras met een graskantensteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren.
 
Bomen
 
Snoei coniferen en naaldbomen.
De meeste coniferen en naaldbomen hebben naalden of schubben in plaats van bladeren. Het meest duidelijke verschil met loofbomen. Met die naalden of schubben doen ze echter precies hetzelfde als loofbomen met hun blad doen: namelijk zuurstof produceren. Omdat naalden en schubben eigenlijk nooit afvallen in de winter doen ze dit dus ook nog s het hele jaar door. de meeste soorten doen overigens wel aan een zogenaamde rui en ondergaan de meeste coniferen en naaldbomen in augustus een vervanging en uitschoning. De oude naalden en/ of schubben vallen af, nadat de nieuwe gevormd zijn. Jaar op jaar vormt deze vergane glorie een prima bedekking van de grondoppervlakte om de bomen heen, zodat het water beter in de grond wordt vastgehouden.

Daarnaast hebben de naalden nog een belangrijke eigenschap: omdat ze een veel kleinere oppervlakte hebben, verdampen ze minder water. De conifeer is dus heel geschikt om onder moeilijke omstandigheden te overleven. Waar loofbomen het opgeven, houdt de conifeer of naaldboom het uit.  Uitzondering op elke regel is in dit geval de Gingko. Een conifeer met bladeren die is overgebleven uit prehistorische tijden. Daar waar het blad uitloopt op de twijg kun je goed zien dat een naald eigenlijk opgerold blad is. Je kunt de Ginkgo bijna zien als de missing link tussen de naald- en de loofboom. Een bijzonder ding dus, de naaldboom en conifeer: Wat dacht je van de Sequoia, er zijn bomen in Noord Amerika bekend die wel 3000 jaar oud zijn. Over overleven gesproken!

Fruitbomen zijn voor iedereen leuk om in de tuin te hebben. Het doet landelijk aan en het is natuurlijk heerlijk om een appeltaart te bakken van appels uit je eigen boom. Ook geven fruitbomen prachtige kleuren in de voorjaarsbloesems. Ook de druif is populair in eigen tuin. De vrucht wordt niet zo groot maar smaakt heerlijk fris. In de zomer pas je een lichte snoei toe. Hierdoor kan er meer licht en lucht bij de vruchten komen.Vaste planten
Een aantal vaste planten kan je nu terugknippen tot zo'n 5 cm boven de grond. Deze zullen direct weer uitlopen waardoor je een tweede bloei krijgt. Dit zijn de soorten waarbij dit kan:
Salie (Salvia)
Vrouwenmantel (achemilla)
Kattenkruid (nepeta)
Lupine
Ridderspoor (delphinium)
Bij tuinieren geldt eigenlijk altijd dat je niet bang moet zijn om iets verkeerd te doen. Een tuin moet leven. Dus twijfel je of jouw vaste plant een tweede bloei zal krijgen na het snoeien? Gewoon proberen. Knip hem terug en laat je verrassen.

Klimplanten zoals de clematis, de hedera en de passiebloem lopen nu mooi uit. Om de plant in toom te houden bindt je de sterke uitlopers aan of knip je ze af. De keus is aan jou!Heesters
 
Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters, dit zijn de struiken met bladeren in meerdere kleuren, dus bijvoorbeeld groen met wit.  Dit doe je omdat ze anders de planten gaan overheersen.


Hagen


Wie zijn hagen rond de langste dag nog niet heeft gesnoeid kan dit ook nu nog goed doen. De meeste haagplanten krijgen nu hun tweede groeischeut waardoor ze zich nog snel kunnen herstellen. Ook snoei je de haag om te voorkomen dat ze te open van structuur worden of te groot en te breed voor hun standplaats. Let trouwens wel op of er een vogelnestje in de haag zit. Dan moet je even wachten tot de jonge vogeltjes zijn uitgevlogen.

Ook de ligusterhaag kan je snoeien. Knip hem vrij kort, zo bevorder je de mooie structuur van de struik. Hij blijft mooi vol doordat hij zich vertakt.
 
En verder

Wat kun je verder nog doen in de maand juli?
 
Controleer de waterkwaliteit van de vijver en corrigeer zo nodig.
Ongediertebestrijding:

Midden in de zomer is vooral de bestrijding van ongedierte belangrijk. Hoe eerder je ze ontdekt, des te gemakkelijker kom je er vanaf. Vooral in dahlia's en chrysanten, maar ook in andere planten kunnen oorwormen enorm schadelijk zijn. Ze knagen hele stukken uit de bladeren en bloemen. Je 
kunt ze vangen in een omgekeerde bloempot die je met stro of houtwol vult. Zet het geheel op een stokje in de grond bij de planten die worden aangevreten. De oorwormen kruipen er overdag in en dan kun je ze wegdoen.

Ook slakken blijven lastig. Hoe minder onkruid je in je tuin hebt, des te minder slakken. Er zijn allerlei bio-methoden om ze te vangen. De bekende bierval is er één, maar je kunt ook vochtige schijfjes aardappel of rode biet op de grond leggen. Daar komen ze massaal op af. Vochtig stro op de grond leggen helpt ook. Daar kruipen ze onder en dan kun je ze ook vangen.
Duivenvoer heeft ook een grote aantrekkingskracht op slakken. Leg hoopjes in de tuin in de buurt van planten die ze lekker vinden, Hosta’s zijn de grote favoriet van de slak. De slakken komen op het duivenvoer af en je kunt ze zo pakken. Maar wat dan? Veel mensen gooien de slakken gewoon over de schutting, maar of je buren daar blij van worden?

Je kunt er ook voor kiezen om slakken te bestrijden met slakkenkorrels. Als je deze gebruikt, leg die dan in een leeg bloempotje dat je op zijn kant tussen de planten plaatst. Dan blijven ze langer goed en verregenen niet zo snel. Houd korrels uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.


Belangrijk
:
En het laatste belangrijke punt van de zomer: Vakantie!
Ga je deze zomer nog van huis weg, regel dan op tijd dat er iemand is om je tuin te onderhouden.
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint